KOPYTA CZ. III: ŻYWIENIE A KOPYTA
Kopyto to wrażliwy wskaźnik odżywienia konia. Tkanka rogowa wymaga ciągłej wymiany i odnowy, którą zapewni tylko komplet niezbędnych składników żywieniowych w odpowiednich proporcjach. Istnieje kilka substancji, których niedobór mocno wpływa na kopyta.
BIAŁKO. Skóra, włosie i kopyta zwierają to samo główne białko strukturalne, którym jest keratyna. Jak wszystkie białka, złożona jest z aminokwasów, główne ich rodzaje w keratynie to: Alanina, Glicyna i zawierająca siarkę cysteina (wytwarzana z metioniny). Tubularna (czyli w formie rureczek) struktura keratyny jest potem w większej skali powielona w formie rureczek rogu. Istnieją różne typy keratyny, w tym miękka i twarda o innych właściwościach mechanicznych i składzie. Miękka (np w skórze) zawiera około 1% siarki (z cysteiny i metioniny) i 4% tłuszczu. Twarda zawiera dużo siarki (do 5%, wysoka zawartość cysteiny) i mało tłuszczu.
Alanina i glicyna tworzą dużą część keratyny. Te aminokwasy organizm wytwarza sam, z dostarczanych w paszy węglowodanów i aminokwasów rozgałęzionych. Potrzebuje do tego witaminy B6 = pirydoksyny. Metionina to aminokwas zawierający siarkę. Jest związana z antyoksydacją oraz przetwarzaniem miedzi i cynku, ale też z ochroną wątroby. Zwykle nie jest potrzebna jej suplementacja; tym bardziej, że w nadmiarze jest szkodliwa a objawy nadmiaru przypominają chorobę linii białej. Treonina, fenyloalanina i prolina to z kolei aminokwasy egzogenne, które w kopytach dobrej jakości znaleziono w ilościach większych, niż w tych o jakości kiepskiej. Stąd ważne dobre źródło białka.
Jakość rogu z uwagi na keratynę pogarsza się przy niedoborach:
-
rozgałęzionych aminokwasów (rzadko spotykane z wyjątkiem koni w ciężkiej pracy)
-
generalnego niedoboru białka
-
niedoboru B6
Bogate źródła dobrej jakości białka dla koni to rośliny strączkowe (np lucerna) ale też np. drożdże paszowe
TŁUSZCZE. Najbardziej zewnętrzna warstwa kopyta (stratum corneum = periople) zawiera także tłuszcze i woski. Wytwarzana jest przez komórki naskórka poniżej koronki. Nieuszkodzona, zapewnia prawidłowe nawilżenie kopyta, zachowanie wilgoci w środku ściany i niewpuszczanie wody z zewnątrz. Główny tłuszcz tej warstwy to siarczan cholesterolu. Tłuszcze i woski wypełniają też przestrzenie między keratynocytami, produkującymi róg. Zapewniają prawidłowy wzrost kopyt. Niedobory tych tłuszczów i cholesterolu praktycznie nie występują u koni, natomiast dieta może zmienić ich skład. W diecie naturalnej kwasy linolenowy (omega 3) i linolowy (omega6) występują w proporcji 4:1 do 6: 1, taki typ tłuszczów w żywieniu odpowiada gatunkowi 'koń domowy'. Taka proporcję zapewnia siemię lniane i olej lniany (oraz kilka rzadko używanych roślin oleistych). Odwrócona proporcja (gdzie dominują prozapalne omega 6) jest natomiast w nasionach zbóż i większości innych popularnych olejów.
ZWIĄZKI MINERALNE
Wapń – konieczny do aktywacji enzymu który przekształca komórki skóry/naskórka w keratynocyty. Bardzo ważny dla dobrej struktury kopyta i braku spękania. Jeśli kopyta nie odpowiadają na suplementację biotyną, problemem bywa właśnie złe zbilansowanie wapnia (wapn do fosforu w diecie powinien mieć stosunek od 1,6 : 1 do 2: 1).
Cynk jest ważny w dojrzewaniu keratynocytów i składaniu keratyny oraz jest składnikiem wielu enzymów. Niedobór tego pierwiastka powoduje: powolny wzrost, cienkie ściany, słaby róg, słabe związanie, łatwiejszy atak mikrobów. Cynk i miedź razem dbają o ochronę tłuszczów kopyta przed utlenieniem, które w konsekwencji prowadzi do suchego i strzępiącego się kopyta. Cynk to składnik co najmniej 100 enzymów i 200 ważnych układów enzymatycznych. Niedobory cynku są skorelowane z problemami kopytowymi, a jego suplementacja poprawia wzrost rogu. Nie jest to jednak proste, ponieważ wchłanianie cynku jest związane z poziomem wielu innych minerałów w diecie (np żelaza i miedzi). Nadmiar jednego zaburza wchłanianie innego mikroelementu, dlatego polecane jest badanie krwi (lub/i włosa) w celu określenia niedoborów konia oraz danie do wyboru różnych preparatów mineralnych (oprócz gotowej mieszanki, także kilka rodzajów lizawek oraz glony morskie i drożdże. Natomiast trudno jest cynk przedawkować, dawki toksyczne są bardzo duże.
Miedź to składnik licznych enzymów, m. in. enzymu niezbędnego w procesie tworzenia mostków siarczkowych keratyny (mostki wzmacniają, stabilizują jej strukturę, żeby np kopyto nie pękało wzdłuż). Niedobór miedzi i cynku sprzyjają tez gniciu strzałki, ropniom, pękaniu kopyt, ochwatowi. Przy niedoborze tez spadek odporności, podatność na zarobaczenie, białe ślady na sierści, matowy kolor sierści, podatność na infekcje kopyt. Niedobór cynku i miedzi sprzyja chorobie linii białej. Niedobory miedzi są charakterystyczne dla pasz (np siana) pozyskiwanych z gleb lekkich, torfowych i murszowych.
Selen i witamina E również chronią tłuszcze przed utlenianiem, chociaż nadmiar selenu szkodzi kopytom i powoduje ich pekanie i zła jakość rogu (uwidaczniająca się pierścieniami na ich powierzchni).
Siarka: jeden z najważniejszych biopierwiastków, niezbędny m.in. dla jakości (w tym kondycji, odporności, szybkości regeneracji) skóry i jej wytworów, w tym kopyt. Zioła zawierające siarkę w znaczących ilościach to m.in. krwawnik, owoc dzikiej róży i kozieradka. Dobrym źródłem tego pierwiastka dla tworzenia mostków siarczkowych są glony jak również MSM, czyli metylosulfonylometan, organiczny związek siarki (dzięki czemu jest ona dobrze przyswajalna).
WITAMINY
Biotyna – Ważna w metabolizmie aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Produkowana przez bakterie w jelicie grubym. Uczestniczy w enzymach procesu keratynizacji. Ważna dla spoistości rogu – formowania tworzywa cementu wiążącego kopyto. Biotyna jest w warunkach normalnych syntetyzowana przez mikroflorę jelitową; jej niedobór pogarsza jakość rogu. Przy suplementacji, największą różnicę po jej podaniu obserwuje się na kopytach wyjściowo w bardzo złym stanie. Czasem dobrym pomysłem jest po prostu dać probiotyk, zwłaszcza, jeśli konie są zestresowane - dzięki temu biotyna będzie produkowana bezpośrednio w jelicie konia. Czasem sama biotyna nie daje efektu; najlepiej podawać ją z innymi witaminami grupy B (w takim zestawieniu występuje w drożdżach paszowych). Biotyna (w ilości 20 mg/dzień) daje efekt tylko na nowo rosnącym rogu, nie wpływa na już wytworzony, stad trzeba czasu na efekt jej działania.
Zasady diety dla dobrych kopyt i jakości rogu:
-
dobre zbilansowanie wapnia i fosforu
-
zapewnić odpowiednią kompozycję mikroelementów bez przekarmiania jednym składnikiem.
- dodatek siemienia lnianego lub oleju lnianego
-
unikać (zwłaszcza u koni skłonnych do ochwatu): melasy, dosładzanych pasz gotowych, nadmiaru zboża (stosować tylko tyle, ile niezbędne do pracy, nie przekarmiać, przy ciężkiej pracy warto przynajmniej część zbóż zastąpić innymi składnikami)
- Ponieważ wszystkie składniki podawane dla zdrowia kopyt, mają się dobrze przyswajać, ważna jest dbałość o zdrową mikroflorę jelit za pomocą probiotyków i prebiotyków (np drożdże paszowe)
-
Dobre suplementy dla kopyt to owoc róży, pokrzywa, drożdże, skrzyp oraz glony morskie, które pozytywnie wpływają na wzrost rogu kopytowego, zawierają magnez, wapn, aminokwasy.
Literatura:
-
"Feeding the hoof" Elleanor M. Kellon, 2008
-
"Zdrowe kopyta – nie są przypadkiem" Uwe Lukas
-
"Feeding the Hoof – Biomechanica Basics and Examples for Optimization" Sonja Appelt, 2006
-
"Hooves and nutrition" J., Y. Welz
-
"Żywienie koni" S. Chrzanowski
-
" Nutritional needs of the hoof" S Kempson
-
"Poor nutrition impact hooves" Kentucky Equine Research