2018-07-28

Kondycja i Kopyta Wskaźniki Zdrowia Konia

Szkolenie obejmuje oznaczanie kondycji konia za pomocą skali Henneke oraz interpretację stanu kopyt jako wskaźników dobrostanu i zdrowia. Prawidłowa ocena kondycji umożliwia dobranie diety i programu treningowego służących zdrowiu i rozwojowi. Stan kopyt pokazuje prawidłowość żywienia i utrzymania konia.

Na szkoleniu nauczymy się korzystać ze skali Henneke w praktyce: każda osoba będzie mieć możliwość oceny kilku koni, a wnioski wyciągniemy wspólnie. Dowiemy się też, co dalej: jakie mogą być przyczyny – w tym syndrom metaboliczny (EMS) i jego związek z otyłością i ochwatem - jak 'odchudzić' lub 'przytyć' konia, jak odróżnić tłuszcz od mięśni, w jaki sposób może, a w jaki sposób nie powinien, pracować koń zbyt gruby lub zbyt chudy.

W części kopytowej dowiemy się, jak interpretować wygląd i stan kopyta w kontekście całego konia, które sygnały są niepokojące a z którymi możemy radzić sobie sami. Dowiemy się, jak pielęgnować kopyta od wewnątrz i od zewnątrz.

O tym, jak ważna jest ocena kondycji i jak kopyta i ich stan łączą się z żywieniem, pokazuje np ten przypadek: Otyłość u koni Skala Henneke

Szczegółowy program:

OCENA KONDYCJI

1) Cel i sposoby oceny kondycji. Ważenie koni a waga mięśni vs tłuszczu. Skala oceny Henneke.

2) Tłuszcz i mięśnie - odróżnianie. Konsystencja tłuszczu i mięśni, miejsca odkładania się.

3) Wpływ rasy i płci na wygląd konia: typ limfatyczny, grzebień u ogierów, 'kondycja wyścigowa', klacze hodowlane i ich typ muskulatury.

4) Znaczenie oceny kondycji: w jaki sposób otyłość szkodzi (znaczenie dla stawów, układu krwionośnego, ryzyka kontuzji, EMS). Co grozi chudemu koniowi (znaczenie tłuszczu dla ogrzania i odporności)

5) Gruby koń: postępowanie: ustalenie przyczyny. Czy otyłość jest epidemią? Dieta i zioła. ruch. Ochrona stawów. Ćwiczenia dla grubego konia: pracy z ziemi i w zaprzęgu. Jazda na grubym koniu – czy i kiedy. Masaże.

6) Chudy koń: postępowanie: ustalenie przyczyny (zęby, wrzody, robaki, anemia, niedobór paszy, nowotwory). Odbudowa mięśni i tkanki tłuszczowej. Dieta, zioła i suplementy. Psychika i praca, 'spalające się konie'.

KOPYTA JAKO WSKAŹNIK STANU KONIA

1) jak kopyta pokazują: dietę konia, pracę konia, ilość ruchu

2) Zdrowe kopyto – co jest normalne. Naturalne procesy zachodzące w kopycie, wygląd i konsystencja prawidłowej strzałki, łuszczenie i pękanie kopyta jako samokorygowanie. Periople – co to jest. Pielęgnacja prawidłowa, niedostateczna i nadmierna; kwestia smarów i nawilżania. Ocena symetrii, skątowania, jakości rogu. Przesuszenie/gnicie, rozpadliny. Objawy normalnego wzrostu i ścierania się kopyta. Oznaki problemów żywieniowych i obrączki.

3) Jak dbać o kopyta: dieta = odżywienie od wewnątrz. Znaczenie ruchu dla: odżywienia kopyta; rozwoju struktur amortyzujących; korekcji i poprawy kształtu; zwiększenia gęstości i wytrzymałości tworzywa. Znaczenie strugania. Pielęgnacja zewnętrzna. Znaczenie wilgoci dla kopyta. Masaż koronki i olejek laurowy.

4) KOPYTOWE prawdy i MITY: czy każdy prążek to ochwat; czy pękające trzeba smarować; czy źrebaki się struga; czy każde krzywe kopyto wymaga korekty a białe jest słabe.

Prowadząca: Joanna Smulska, mgr biotechnologii, instruktor jazdy konnej, opiekun i trener koni, specjalizująca się w tematyce ziół i żywienia koni. Właścicielka firmy ZŁOTY KOŃ, zlotykon.pl.

Koszt uczestnictwa: 150 zł/osoba

Zapisy i dodatkowe informacje: zlotykon@mail.com
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel